Nyitólap
KITEKINTŐ
Beszédes kövek

Rovásíró muzsikus

Eljött az ideje, hogy a nemzeti rocknak nevezett műfaj állandóan villanófényben álló, befutott zenekarai mellett a nagyobb nyilvánosság olyan zenészeket is megismerjen, akik tehetségük ellenére nem szerepelnek a nemzeti oldal címlapjain. Ezúttal Hegyi Károlyt, a H599 együttes billentyűsét mutatjuk be.

Zenei tanulmányait még kisiskolás korában, palócföldi szülőhelyén kezdte, amikor a zeneelmélet mellett furulyával, zongorával, hegedűvel is megismerkedett. A zene szeretetét nagyszüleitől és szüleitől örökölte, akiktől nagyon sok dalt hallott - a szülők akkor még rendszeresen énekeltek gyermekeiknek - és zenei tanulmányait is szorgalmazták. Ez az időszak a gimnáziumi évekig tartott, ezt követően erre már nem volt lehetősége. Egy osztálytársakból álló, kezdő zenekarban ugyan tovább zongorázott, de a diákévek elmúltával ez is megszűnt, ám a hangszer iránti szenvedélye mégis erősödött, műfajilag szélesedett.

Ekkor már a magyar népzenén kívül a komolyzenére is nagy tisztelettel tekintett, szívesen hallgatta Beethoven, Chopin, Wagner, Csajkovszkij és Bach muzsikáját. Ami a könnyűzenét illeti, mind a mai napig szívesen veszi elő a Deep Purple, Jethro Tull, Led Zeppelin, Mike Oldfield, Weather Report, Manfred Mann lemezeit és a dzsessz sem áll tőle távol. Hatásuk mind a mai napig fellelhető a lemezeken, amelyeket különböző zenekarokkal készített. Ha azonban egyetlen példaképet kéne választania, akkor az Jon Lord, Purple egykori orgonistája lenne.

A gimnázium elvégzése után egy gyermekotthonban dolgozott, ahol nagyon jó hasznát vette hangszeres tudásának, hiszen mozgássérült, értelmi fogyatékos, állami gondozott gyerekekkel foglalkozott. Itt tanult meg gitározni, miközben megtapasztalta, hogy a zenének, a különböző típusú dallamoknak, szövegeknek milyen óriás hatása lehet az érzékeny emberekre.
Szemléletét, gondolkodását nagymértékben befolyásolták nagyszülei, szülei családjukról elbeszélt történetei, saját életük eseményei, amelyek nem egyeztek az iskolában tanítottakkal, ezt az ellentmondást munkában eltöltött évei tovább mélyítették.

- Számomra a magyar történelem felelevenítése a Sic Dicunt (Így beszélik) zenekarral készített szövegekkel kezdődött és indított el a valódi történelem megismerésének útján. Az utód H-599 együttesben már olyan emberekkel zenélek, akik hasonlóan látják a világot, és ez dalaink szellemiségét is meghatározza. Új, hardrock műfajú, Kitekintés című lemezünk leginkább gitárosunk, Szilágyi Attila érdeme, mi többiek, észrevételeinkkel, ötleteinkkel egészítettük ki az anyagot - ad bepillantást a háttérmunkába az orgonista.

Legsajátosabb a stílusosan lemezzáró, ének nélküli Lecsengés, amiben a barokkos klavicsemballó hangszínre állította hangszerét. A szerzemény keletkezése szinte a véletlen műve, hiszen egy fárasztó próba végén a basszusgitáros Szabó Ferenc csupán lazításként kezdett egy témát, amihez a billentyűs csatlakozott. Ez a párosítás annyira megnyerte a többiek, Sinka György dobos, Szilágyi Attila gitáros, Ézsias Péter Imre énekes tetszését is, hogy a teljes ötletet meghallgatva úgy döntöttek, a lemezre is felkerülhet. Hegyi Károly - noha nem idegen tőle a szórakoztató, bulizós műfaj sem, ezt a Muzsikus Egylet elnevezésű, "vidám" társasággal műveli -, meghatározó szerepet játszott Friedrich Klára - Szakács Gábor Rákóczi él című történelmi zeneművében is, egyben a szerzőpáros Attila ifjúsága és Pogányi imák lemezeinek koncert társulatának állandó tagja.


A zenei kapcsolat a rovásírás iránti érdeklődéssel folytatódott. Szakács Gábor mellett társénekesként rendszeresen közreműködik a rovásfeliratos helységtáblák avatóünnepségein, nagyobbik gyermeke Friedrich Klára tankönyve alapján a 2009. évi rovásíró versenyen vett részt, tanárnő felesége pedig munkahelyén igyekezett a diákokkal megismertetni a rovásírás alapjait.

A műveltség iránti vonzódása az állandó önképzésben és tanulásban is jelentkezik, tudja, hogy ezek nélkül lehetetlen továbblépni, illetve óhatatlanul bekövetkezik a visszaesés.

- A zenében a gyakorlást, a szellemi felkészülésben az olvasást tartom elengedhetetlennek. Kedvenceim között szerepelnek az erdélyi Wass Albert művei, köztük gyermekeknek szólói meséi, mint a Tavak könyve és az Erdők könyve, közel áll hozzám Tamási Áron és Nyírő József humora. Szeretem a magyar örökbecsű írók, költők munkáit, nem kevésbé a finn Mika Waltari regényeit. A család mellett ezek töltik ki kevés szabadidőmet.

Arany Tarsoly 2009. szeptember

Nyitólap
KITEKINTŐ
Beszédes kövek
Oldal tetejére