Nyitólap
KITEKINTŐ
A nyelv és néprajz fontossága

Tudósok a bosnyák piramisokról


Augusztus 25-30-a között Sarajevoban rendezték meg a "Boszniai Piramisok Völgyéről szóló Első Nemzetközi Tudóstanácskozás"-t. Az ICBP meghívott előadói között volt e sorok írója is.

Dr. Nabil Mohammed Swelim


Az előzményekhez tartozik, hogy a helyszínen és Európa más vidékein talált rovásjelek összefüggéseiről írt és angolul megküldött tanulmánya alapján Friedrich Klárát a rendezvény egyik alelnökévé választották. A tucatnyi országból érkezett csaknem félszáz tudós között nem volt teljes az egyetértés a piramisok eredtét illetően.

Minden kézzel fogható bizonyíték ellenére is akadtak, akik a természet csodájaként emlegették, meggyőzésük lehetetlen volt. Erre nyilatkozta Dr. Nabil Mohammed Swelim, a Piramis Kutatások kandidátusa, az ICBP elnöke e sorok írójának, hogy szakmai féltékenységről van szó, mivel a feltáró Semir Osmanagic nem ezekhez a személyekhez fordult kezdeti tanácsért, így ők elestek a felfedezéssel járó elismeréstől. Korábban boszniai tudósok egy csoportja még a feltárások leállítását is követelte a kormánytól, mielőtt szerintük az ország nevetségessé válna.

Tudósok és államférfiak a sarajevoi tanácskozáson
(a felvevőgép mellett fehér ingben, nyakkendőben Szakács Gábor)


A másik, kevésbé önző oldalhoz tartozó Dr. Aly Abdulah Barakat kairói geológus, bányászati szakember viszont kifejtette, hogy a miocén korszakból származó Nap, Hold és Sárkány elnevezésű, természet alkotta alapképződmény jelenlegi formáját minden kétséget kizáróan emberi tevékenységnek tartja, akárcsak az ellenzők szerint gleccser üledéknek nevezett konglomerátum kőzetet. Bizonyságul, többek között a lengyel és brit radioizotópos vizsgálatok eredményére hivatkozott, ami a Nap piramishoz vezető alagút mennyezeti kőzetébe ágyazott fa-, de nem fatörzsmaradvány korát állapította meg. A 35 ezer év mindenkit megdöbbentett, hiszen ebben az esetben a piramisnak még ennél is régebbinek kell lennie. A fadarab az alagút építése közben ágyazódhatott az akkor még lágy konglomerátumba, különben nem kerülhetett volna a természetesnek felételezett kemény kőzetbe. Másfelől többen is utaltak egy jégkorszakot követő, tizenkétezer évvel ezelőtt bekövetkezett katasztrófára, amelynek ideje egybeesik a piramisokat fedő negyven centiméteres földréteg kialakulásával (1 cm = 250-300 év).

A tanácskozás


Dr. Swelim azt is elmondta, hogy sokan még azt sem tudják, hogy milyen meghatározási rendszere van a piramisoknak és felkészületlenül kezdték meg a szervezők elleni gyalázkodást a világhálón, ugyanakkor a tanácskozásra a meghívás ellenére nem jöttek el. Azt feleltem neki, hogy ilyesmire Magyarországon is akad példa.

Dr. Aly Abdulah Barakat


Az említett feltételek közé tartozik többek között a piramisok tökéletes égtáj szerinti tájolása, vannak föld feletti és föld alatti részeik, ezeket Egyiptomban sírkamráknak nevezik. A Nap piramis esetében a Ravne elnevezésű alagút tartozik közéjük, jóllehet szerepét még nem sikerült tisztázni.
Mivel Friedrich Klára nem tudott jelen lenni a tanácskozáson, így magam ismertettem angol nyelvű előadásban szaktanulmányának lényegét, amelyet a jelenlévők vita nélkül tudomásul vettek. A betűk ősiségét, az újkőkori Tordos-Vinca műveltséggel való hasonlóságát és ember általi használatát ugyanis senki nem tudta kétségbe vonni.

kínai piramiskutatók elnöke és Semir Osmanagic


Valami azonban továbbra is nagyon hiányzik a feltárt leletek közül; bármilyen emberi maradvány. Mert hiába feltételezik, hogy az építéshez szükséges kőfejtőre bukkantak a Hold piramis szomszédságában, ha nem találják az ott szorgoskodó egykori munkások maradványait. Semir Osmanagicot mindez nem csüggeszti és mint beszélgetésünkkor elmondotta: "Ez az egész olyan régi, hogy nem lehet összevetni semmi mással Egyiptomban, Kínában, Mexikóban, Peruban. Ennek ellenére az óriási projectnek ma már mindenki tudatában van a tudósoktól, alternatív kutatóktól kezdve az egyszerű emberekig."

Szakács Gábor a helyszínen


A tanácskozás résztvevőit elismerő szavakkal üdvözölte a bosnyák szövetségi állam alelnöke, Spomenka Micic asszony, őt követte köszöntőjével a turizmusért felelős miniszter, Egyiptom nagykövete, végül Visoko és Sarajevo polgármestere. Mindez hozzájárulhatott ahhoz, hogy a jelenlévők négy határozatot is hoztak egyhangúlag. Közöttük szerepelt a kutatások további fontosságának hangsúlyozása, a tanácskozás megismétlése 2010-ben, egy sarajevoi Piramiskutatási Központ létrehozása, továbbá felhívás a Bosnia-Hercegovinai egyetemekhez, hogy vezessék be a diploma szintű régészeti oktatást a "Boszniai Piramisok Völgye" projekt kutatásának elősegítésére.

Vita a Nap piramis kőlapjainak eredetéről


Bár még rengeteg a bizonytalanság és egyet nem értés a tudósok között, a tanácskozás áttörte az elhallgatás falát.

Szakács Gábor
Arany Tarsoly 2008. október

Nyitólap
KITEKINTŐ
A nyelv és néprajz fontossága
Oldal tetejére