Nyitólap
KITEKINTŐ
Vadmadarak kórháza

Vadmadarak kórháza


Egy vadmadár nem annyira érzékeny a külső sérülésre, ahogy a bokszoló is jobban bírja a fájdalmat az átlagembernél. Viszont, ha a szabadban zajló párviadalban a győztes maga is megsérül, előbb-utóbb elpusztul. Ma már például jogszabály írja elő, hogy az áramszolgáltatónak madárbarát oszlopfejeket kell alkalmaznia - mondta dr. Déri János, a hortobágyi madárkórház igazgatója a Demokratának.

Hogyan kezdett a madarakkal foglalkozni?
Állatorvosként kerültem Hortobágyra, jóllehet nem tanultunk a madarakról olyan szinten, hogy meg is tudjuk gyógyítani a beteg egyedeket. Ezt a tevékenységet tapasztalataink alapján tanultuk meg, és mivel személyes érdeklődésem is ez a szakterület, találkozott a társadalmi igénnyel.

Miért a madarak gyógyítása vonzotta?
Van, aki a macskát, van, aki a kutyát és van, aki kizárólag a Jákó papagájt szereti. Kedvelem én a cicákat is, sokat tartottunk otthon, az egyiket még állatorvoshoz is elvittük, de már csak elaltatni lehetett. Azóta többet is meggyógyítottam, amelyikre ugyanez a sors várt volna, de ez már hozzáállás kérdése, mert ha az ember hivatástudattal rendelkezik, segít. Egyesek az embereken segítenek, mint az orvosok, mások a lelkeken, ők papok lesznek, én viszont az állatokon és akkor mindegy, hogy cica, kutya, vagy madár. Eredetileg a szürkemarha szakterületre készültem, de mivel itt a Hortobágyon, az akkori munkahelyemen több állatorvos közül egyedül én foglalkoztam baromfival, és az állami gazdaság számára a szárnyas lett előnyösebb, főnököm erre a munkára nevezett ki osztályvezetőnek. Akkor a liba volt a legfontosabb. Többezres állományokat láttam el országszerte, de közben hobbiként a vadmadarak gyógyászata került egyre inkább előtérbe. A szárnytörések összerakását pedig egy humán csontsebész, dr. Lakos István tanította meg nekem. A többit már a gyakorlat hozta. Mivel egyre több lett a sebesült madár, gyógyításukra kórházat kellett létrehozni. Bár Vadállatkórház is lehetett volna, a madárkórház nevet választottuk, mert fajban és egyedszámban a gerincesek közül a madárból van a legtöbb.

A madarakat is lehet úgy háziasítani, mint egy kutyát, macskát?
Vannak megszállott díszállattenyésztők, akik kalitkában tartják a valaha szabadon élő madarakat, mint a kanárikat, vagy papagájokat, azonban egy vadon élő madár így bezárva azonnal összetöri magát. Ha valaki szarka-, szajkó- vagy dolmányosvarjú-fiókát ment, igyekszem rábeszélni, hogy utána már ne engedje szabadon, mert kárt tesz a természetben a többi madár fiókáinak rovására. Varjút is lehet tartani, de a fényes tárgyakra kíváncsi madár elviszi a szemüveget, slusszkulcsot. Őket nem kell háziasítani, aki hosszabb ideig szeretne velük foglalkozni, inkább állatkertben legyen önkéntes, vagy dolgozzon nálunk, mi ugyanis visszaadjuk a gyógyultakat a természetnek. A vadászmadaraknak sajátos tulajdonságaik vannak. És igen, lehet szeretni őket. Azért több az egerészölyv, mint a sas, mert élelmesebb, jobb az alkalmazkodó képessége, ami elengedhetetlen feltétele a túlélésnek. Minden madárnak kell, hogy saját területe, fészke legyen, ráadásul megfelelő távolságban a másiktól. Ezt meg kell tudnia védeni fajtársaitól. De meg kell birkózzanak a természetben a náluk nagyobb ragadozókkal, mint például a sasokkal. A sasok nem vadásznak sportból, inkább elveszik a kisebb ragadozóktól a táplálékot. Az ölyvek mégsem halnak éhen mellettük, mert élelmesek, és persze nincsen annyi sas.

Magyarország madárvilága több egyedet is elbírna a jelenleginél?
Kerecsensólymokkal foglalkozó szakemberek mondják, hogy ennyit, azaz hozzávetőleg kétszáz párt bír el a terület. Több nem is lesz, és mivel a legnagyobb kihívást saját fajtája jelenti, inkább elköltöznek a Kárpát-medence más területeire. Egerészölyvből a vadászok szerint hozzávetőleg kilencvenezer, a természetvédők szerint húszezer pár él nálunk, de lehetne kilencvenezres populáció is, mert élelmezésükhöz elegendő pocok van a mezőkön. Ha a mezőgazdasági táblák közepébe T fákat helyeznének el, az ölyvek több rágcsálót tudnának fogni, mint a területek széléről. Azokról ugyanis jól belátnák a környéket, ha pedig megennék az összes pockot, oda mennének, ahol táplálékot találnak. A vércse az egerészölyvhöz hasonló életet él, a földtáblák szélén a fasorokban fészkel, főleg varjúfészkekben. A sólyom pedig nem fészket épít, hanem foglal. Valamikor húszezer pár élt belőlük, ma a vörös vércséből kétezer, egerészölyvből húszezer. Az én gyermekkoromban ez még fordítva volt.

Volt idő, amikor a villanyvezetékek áramütése jelentett veszélyt a madarakra. Változott a helyzet?
Ha a keresztágon ülő madár a lábával letestel, egyik szárnya pedig hozzáér egy másik vezetékhez, az áramütéstől azonnal elpusztul. Ha szerencséje van, csupán leesik, kómázik, magához is térhet, egy idő múlva azonban az egyik lába vagy szárnya rosszul kezd működni. Ha ekkor a csőrével piszkálni kezdi, akkor megsérti és a kórokozók bejutnak a sebbe, a szárnya végül elhal. A kórtermünkben is vannak ilyenek, a testrész elhalása után azonban már nem lehet őket visszaengedni a természetbe. Viszont örökbe lehet fogadni, párja is lehet, sőt fiókái is. Az áramütés a vörös vércsét veszélyezteti, az egerészölyvet ez kevésbé. A kékvércse pedig soha nem a villanyoszlopra, hanem a drótra ül. Ma már jogszabály írja elő, hogy az áramszolgáltatónak madárbarát oszlopfejeket kell alkalmaznia, és annak tetején olyan ülőhelyet kialakítani a madarak számára, ahonnan nem érnek a vezetékhez. A régiek igen veszélyesek voltak, ezen a szigetelő "papucsok" felszerelése ugyan sokat segített, de nem szüntette meg a problémát. Amíg légvezeték van, addig a veszély fennáll, hiszen áramütés nélkül is előfordulhat sérülés. Egy ötkilós madár kétméteres szárnya olyan erővel ütődhet a vezetékhez, hogy attól a csontja is eltörik. Az áramütés és hasonló sérülések elkerülése céljából a röpdében a kritikus helyeken villanypásztorral felszerelt villanyoszlopokat állítottunk fel, amelyeken enyhe áramütés éri a madarat, ha rászáll. Ezzel azt a feltételes reflexet szeretnénk kialakítani bennük, hogy szabadon engedésük után kerüljék el a villanyoszlopokat.

A gyűrűzés nem zavarja a madarakat?
Szerintem tudományos szempontból hasznos, azonban sok esetben káros és veszélyes is lehet. Ez egyfajta szükséges rossz. Már számos eset fordult elő, hogy a gyűrű beakadt az ágvillába, megsérült a madár lába, sőt eltört. Mások még a madarak gyógyítását is fölöslegesnek tartják, mert a meggyógyított madár később vadászok, vagy ragadozók zsákmánya lehet.

Vannak, akik a vadászatot sportnak nevezik.
Van sportvadászat és van vadgazdálkodás. A vadászok mindent meg tudnak magyarázni. Az ember ösztönös tulajdonságához, mint az élelemszerzés, kezdetektől hozzátartozott a vadászat. Ha ezt a mindmáig meglévő vadászösztönt valaki úgy éli ki, hogy puskával lövöldöz többek között szarvasra, akkor sportvadász. Mert nem azért vadászik, hogy elejtse a vadat és megegye, nem a végeredmény a fontos, hanem az "odavezető út", a vad kifigyelése, felderítése. Lehet, hogy százszor is kimegy a terepre, mielőtt elsüti a puskát, mert számára ez jelenti az élvezetet, a kihívást és nem az, hogy egyszer meghúzza a ravaszt. Mások a trófeára mennek, kirakják a falra és a zsákmánnyal fényképeztetik magukat. Az olaszok az énekes madarakat is megeszik, jóllehet időnként lebuknak, amikor ezeket megpróbálják kicsempészni.

Hogyan történik a sérült madarak gyógyítása?
Először dobozban érkezik a madár. A műtőben megkapja a megfelelő gyógykezelést és ellátást, ami többnyire törött csontok műtéti rögzítése, áramütés esetén mágnesterápia, mérgezés esetén pedig az ellenszer beadása, azután bekerül a kórterembe. Ott lambéria borítja a falat, mert a vadmadár előbb-utóbb nekiütközik. Ezért kell puhának lennie, nem csempézettnek, és ezért van szűk helyen is, ami nem elegendő a felgyorsuláshoz. Meg kell szoknia, hogy nem megy neki a falnak. Egyre nagyobb kórterembe kerül, a fiatal ölyveket itt megtanítjuk egerészni, hiszen ők még soha nem vadásztak, mivel tőlünk kapták a táplálékot. A fiatal baglyok is itt tanulnak az idősebbektől vadászni. Közülük csak a szabad életre alkalmasakat, a leginkább életrevalókat engedjük el. Az utolsó kórteremben a falra festett tájjal azt a környezetet próbáljuk megszokottá tenni számukra, amit a röpdében majd látnak: így a Hortobágy folyót, a Kilenclyukú hidat, gémeskutat. Ők ezeket megismerik, rá akarnak szállni. De rájönnek, hogy nem lehet, mert kemény a fal, és körberepülnek a teremben. Ez a folyamat nagyon fontos, ha e nélkül engednénk ki őket a röptetőbe, száz kilométeres sebességgel kenődnének fel a dróthálóra és törnék össze magukat.

A bagolykórteremben azonnal fényképészünk térdére ült két kis bagoly. Jó ez a barátságosság?
Kint a természetben nem, mert az élete múlhat ezen. Meg kell tanulnia, hogy el kell kerülje az embert, ez a természetes érdeke. Erről leszoktatjuk őket.

Mennyire képesek maguktól felépülni a szabadban?
Egy vadmadár nem annyira érzékeny a külső sérülésre, ahogy a bokszoló is jobban bírja a fájdalmat az átlagembernél. Viszont, ha a szabadban zajló párviadalban a győztes maga is megsérül, előbb-utóbb elpusztul. Ha ugyanis kiesik a megszokott életritmusból, mert beteg, a fiókáit sem tudja ellátni, legyengül, nem tud vadászni, életteréből saját fajtársai fogják kiszorítani.

A kerecsenről azt tartják, hogy az ősmagyarok szállásterületein honos. Igaz lehet?
A Sarkkörön honos északi sólyom távoli rokona a kerecsen, amely nem csak madarat ejt el, hanem földön lévő zsákmányt is. A kerecsen kedvenc tápláléka az ürge, Ázsiában pedig mormotára vadászik. Tőlünk nyugatabbra a hegyekben már nem él ürge, ott a szirti sasok kedvenc zsákmánya a mormota, néha a zerge is. A kerecsen mellett Magyarország kiemelten fontos madara a parlagi sas, nyáron szintén ürgét eszik, de mivel ez a rágcsáló téli álmot alszik, ekkor nyúl a tápláléka. A kerecsensólyom nyáron zsákmányol ürgét, télen pedig galambot. Ürgelakta terület a síkság, legnyugatabbra ilyet a Kisalföldön, a Fertő-tó vidékén találunk. A kerecsensólyom és parlagi sas Kazahsztántól Ujgurisztánig, Mongóliától hazánk nyugati határáig fordul elő. A mondabeli turulmadár az altáji kerecsen. A Magyarországon lévő faj nem lehetett eredetmonda alapját képező, királyi méltóságot adó madár, mert minden fa tetején ott ül. Elterjedési területe szélén, ahol a kerecsen és az északi sólyom találkozik, kialakult egy átmeneti madár, amely úgy néz ki, mint a kerecsen. Ez a vadászmadár az arab solymászok leírásaiban csodálatos altáji kerecsenként szerepel. A mondára visszatérve, a kerecsen Ázsiában mindenütt megtalálható, ahol füves puszták vannak, a Kárpát-medencétől nyugatabbra, északabbra, délebbre viszont nincs, elterjedési területe valóban itt ér véget.

Varjú az országban mindenütt található, de mi a helyzet Hunyadi Mátyás címermadarával, a hollóval?
A holló egyre jobban kiszorítja a varjút, mert ugyanazt eszi, de annál nagyobb, erősebb. Amióta az unióhoz tartozunk, bizonyos vadászati lehetőségek megváltoztak, többek között tilos rájuk vadászni fiókanevelési időszakban. A vetési varjúból régebben több százezer volt, ma már a mérgezések miatt csak húszezer pár fészkel. Amelyek télen tömegesen jönnek a városokba, azok főleg Lengyelországból, Ukrajnából, Lettországból, Észtországból érkeznek. A holló korábban is védett volt, nem mérgezték úgy, minta varjakat. Gyógyítunk egy hollót, amelynek egyik lábára madzag hurkolódott, ezért elhalt, amputálni kellett. Hogy ne terhelje túl az ép lábát, az amputált láb helyére műlábat tettünk. Az ideiglenes műláb készítése a műtőben rendelkezésre álló anyagokból, mint injekciós fecskendőből, leukoplasztból pár perc alatt megtörténik. Ha már kialakult a madár számára is elfogadható és működőképes konstrukció, azt már 3D nyomtatással is el lehet készíteni.

Miből tartják fenn a kórházat? Kapnak állami támogatást?
Semmilyen állami támogatást nem kapunk. Adományokból, a madárpark belépőjegyeinek árából, és legfőképpen az adó felajánlott 1 százalékából működünk, más bevételünk nincs.

Szakács Gábor

A madárpark célja
Védett, vadon élő madarak mentése, ingyenes gyógykezelése, állatkórházi ellátása, gyógyulásuk után a szabad természetbe való visszahelyezése, látványkórház, madárpark, madármentő-kiállítás, öko-teleház működtetése, környezeti nevelés, oktatás, kutatás, kapcsolattartás társintézményekkel. Az alapítvány által fenntartott madárkórházban 2012-ben 472, 2013-ban 434 sérült madarat fogadtak, közülük 164, illetve 144 felépült és visszakerült a természetbe. Munkájuk során nem csak a sérült madarak ápolását tartják fontosnak, hanem sérüléseik megelőzéseként a környezeti nevelést, ennek érdekében a kórház nyilvános, látogatható, valamint rendezvényeken, iskolákban tartanak előadásokat. 2013 őszén nyílt oktatóközpontjukban négy kamarai állatorvosi továbbképzésen állatorvosokat képeztek ki védett madarak gyógykezelésére.

A madárpark címe: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 6.
www.madarkorhaz.hu
Nyitva: Naponta: 9-18-ig
Belépődíj: Felnőtteknek: 800 ft. Gyermekenek: 600 ft.

Fénykép: T. Szántó György

Magyar Demokrata 2015. július 1. 2015/26.

Nyitólap
KITEKINTŐ
Vadmadarak kórháza
Oldal tetejére