Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Dr. Urmánczy Nándor Díj

Dr. Urmánczy Nándor Díj

2017 áprilisában a székelyföldi Maroshévízen jártunk Szakács Gáborral. Meghívónk Czirják Károly volt, helytörténész, író, újságíró, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület alapítója. A meghívás célja egy előadás volt a Tászok-tető rovásírásos köveiről és a Maroshévíz határában fellelt szintén rovásbetűket hordozó birtokhatár jelölő kövek megtekintése. Az előadás előtt egy csodálatos ajándékot kaptunk, a DR. URMÁNCZY NÁNDOR DÍJ-at. Az 1868-ban született politikus, képviselő, iskola és egyesület alapító szülővárosán, Maroshévízen kívül az egész Kárpát-medencében folytatta áldásos tevékenységét. Ezt a tevékenységet Czirják Károly 2009-ben nekünk ajándékozott életrajzi könyvéből már ismertük. Ám amikor nem ismertük, már akkor is kapcsolatban voltunk vele, mert Budapest XVI. kerületében a mátyásföldi templomnál lévő ereklyés országzászlónál ünnepeltük 1989 előtt titokban, 1989 után szabadon az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. Ezt az országzászlót Urmánczy Nándor személyesen avatta fel 1935 június 10-én.

A díjátadás örömét, meghatottságát fokozta, hogy régi barátunk, Tászok-tetői vezetőnk a borszéki Farkas Aladár tanár, helytörténész mondta a méltatást. A régi "kő barátok" közül Czimbalmas Tivadar is eljött Gyergyószentmiklósról.

Csíki András pedig egy szépen faragott rovásírásos bottal lepett meg minket.

Köszönjük a kitüntetést a Díj alapítójának, átadóinak, az egész székelységnek, akik olyan sok rovásírásos emlékünket megőrizték, melyek bizonyítják ősi műveltségünket, őshonosságunkat a Kárpát-medencében. Ezért mondhatjuk, hogy a rovásírás a magyarság birtoklevele a Kárpát-medencére. Mert ugyan sok követ összetörnek vagy kidobnak a múzeumokból, hogy ezt a mi birtoklevelünket eltüntessék, de a sokat szenvedett magyar földnek még van annyi ereje és kincse, hogy az elpusztítottak helyébe mindig újat teremjen, mindig a felszínre szüljön újabb és újabb - házak, templomok alapjához felhasznált - patakba gördített rovásos köveket.

Tisztelettel, köszönettel: Friedrich Klára - Szakács Gábor


Friedrich Klára és Szakács Gábor rovásírás kutatók tevékenységének méltatása

A Dr. Urmánczy Nándor Egyesület alapító tagjaként és annak jegyzőjeként nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Friedrich Klárát és Szakács Gábort, akikhez több éves, sőt évtizedes kapcsolat fűz, hiszen először 2007-ben találkoztunk, és együtt kutattuk a Tászok-tető titkait, "kincseit". Rá egy évre megismételtük a terepmunkát.

A rovásírást kutató házaspár jó két évtizedet szentelt a rovásírásos emlékek felkutatására, azok megfejtésére, illetve a rovásírás oktatásának. Tevékenységük túllépte Magyarország határait, hiszen szívükön viselik a határon túli magyarok sorsát, nyelvét és kultúráját. Részt vállaltak a rovásírás oktatásában, versenyek szervezésében.

Friedrich Klára és Szakács Gábor több szakkönyv szerzője (nekem legalább tíz ilyen könyvről van tudomásom), amelynek egy része a rovás emlékhelyek leírásával, az ott talált nyelvemlékek dokumentálásával, illetve azok megfejtésével foglalkozik. Tevékenységük másik részét, a több évezredes székely-magyar rovásírás oktatásának módszertana képezi. Több olyan kiadványt írtak, szerkesztettek, amelyek megkönnyítik a rovásoktatók tevékenységét. Munkájuk eredményeként, ma már több ezer fiatal elsajátította az ősi írásunk titkait. Időt és energiát nem kímélve előadásokat tartanak a rovásírás múltjáról, annak ismeretének fontosságáról. Az írástörténeti kutatásokban maradandót alkottak, nevüket beírták a magyar nyelv kutatásának aranykönyvébe.

A Dr. Urmánczy Nándor Egyesület célkitűzései között szerepel azon személyiségek tevékenységének kitüntetése, akik szívükön viselik a magyar nyelv, kultúra, és történelem ápolását. Ebből a meggondolásból egyesületünk a két szakembernek Dr. Urmánczy Nándor-díjat adományoz. Meggyőződésünk, hogy tevékenységük pótolhatatlan űrt tölt be a magyar kultúra és a magyarság ősi írásának kutatásában, terjesztésében. Kívánom, hogy jó egészségben folytatni tudják áldásos munkájukat.

Az Isten éltesse sokáig mindkettőjüket.

Maroshévíz, 2017. április 5. Farkas Aladár

Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Dr. Urmánczy Nándor Díj
Oldal tetejére