Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Fischer Károly Antal

Fischer Károly Antal rovásíráskutató (1842-1928)


Szabó Klára festménye: Fischer Károly Antal

Szülei budai sváb szőlőtermesztők voltak, ő maga katonatiszt lett, szolgált Erdély helyőrségeiben is. A sors nem volt kegyes hozzá, sok igazságtalanság érte. Téves hadbírói ítélet miatt a rangját elvesztette, ennek következtében magánélete tönkrement. Évekkel később az ítéletet módosították, rangját vissza is kapta, de a megaláztatás sebei soha nem gyógyultak be. A MÁV-nál helyezkedett el, mint vasúti tisztviselő.

Már ifjú korától a rovásírásnak és ezzel összefüggésben a magyar őstörténet kutatásának szentelte minden szabad idejét és pénzét.
Mivel ezek a gondos és helyszíni kutatások arról győzték meg, hogy a szkíták-hunok-avarok utódai vagyunk, továbbá a rovásírást senki mástól nem vettük át, hanem saját művelődési vívmányunk, a hunfalvyk és budenzek korában Torma Zsófiához hasonlóan csak lenézés és gúny jutott számára. Pedig ő volt az első, aki a rovásírás addig fellelt emlékeit és betűsorait összegyűjtötte, más népek írásával összehasonlította, majd saját szerény fizetéséből A hun- magyar írás és annak fennmaradt emlékei címmel 1889-ben kiadta.

Fischer Károly Antal és utódai,
a rovásírás verseny résztvevői
(Salgó Gabriella képe)

Ő volt az első, aki a svájci hunokról tudomást szerezve odautazott és pontos gyűjtőmunkával egy nagy összefoglaló munkát írt róla németül, mivel ők már nem értették kárpát-medencei őseik nyelvét, de kiadó sem akadt Fischer számára, aki a magyar nyelvű változatot vállalta volna.

Fehérné Walter Anna Az ékírástól a rovásírásig című könyvében így ír Fischerről: "Annak ellenére, hogy nem változtatta meg német nevét, mint Hunsdorfer-Hunfalvy, Schedel-Toldy, vagy Ferber -Szinnyei, mélyebb magyar volt valamennyinél."

A díj - Dittler Ferenc munkája

Fischer Károly Antal szegényen halt meg 1928-ban. Neve nem került be a lexikonokba, pedig írástörténet műve ma is fontos és pontos forrásanyag. A Forrai Sándor Rovásíró Kör elismerését fejezi ki munkássága iránt, ezért a 10. Kárpát-medencei Rovásírás Versenyen neki ítéltük a Szkíta-Hun-Pártus- Avar-Magyar Nemzeti Örökség Díjat.

Friedrich Klára

Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Fischer Károly Antal
Oldal tetejére