Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Tar Mihály emlékezete

Tar Mihály emlékezete


Tar Mihály arcképe
Sebestyén Gyula könyvében látható kép alapján

Tar Mihály és Csilla, Gábor, Zoltán

2007-ben Szakács Gáborral azért hoztuk létre a Szkíta-Hun-Pártus-Avar-Magyar Örökség Díjat, hogy mellőzött, elhallgatott nagyjainkra felhívjuk a figyelmet. Eddig Forrai Sándor, Torma Zsófia, Fischer Károly Antal és idén Tar Mihály kapja. A festményt erre az alkalomra készítette Szabó Klára művésznő Sebestyén Gyula könyvében található kép alapján, Dittler Ferenc pedig a díjat készítette el. Nagy örömünkre szolgál, hogy Tar Mihály egyik leszármazottja, Kvaszta Csilla Tünde és élete párja, Zoltán el tudott jönni hozzánk Erdélyből átvenni a díjat.

A díjátadás: jobbról balra: Mandics György, Dittler Ferenc,
Kvaszta Csilla, Friedrich Klára, Szakács Gábor

Tar Mihály 1851-ben születetett Békés megyében és a Temes vármegyei Omoron hunyt el 1938-ban. Édesapjától tanulta és mint juhászbojtár ismerte meg a hun-szittya betűket. Erről és ezekkel a betűkkel levelezést folytatott Király Pállal, a Budapesti Tanítóképző igazgatójával, a rovásemlékek gyűjtőjével. Mivel Király Pál nyilvánosságra hozta a még létező és használatos létező rovásírás bizonyítékait, Tar Mihály, Király Pál és az őket támogató Fadrusz János szobrászművész ellen a korabeli sajtóban lejáratási kampányt indítottak, mert a Tudományos Akadémiának akkoriban az volt az érdeke, hogy bizonyítsa: a magyaroknak nem volt saját ősi írásuk, hanem német, olasz, cseh szerzetesektől tanultak meg írni.

A Dittler Ferenc által készített díj

Fábián Evelyn Vivien verse
Tar Mihályról

Tar Mihálynak nem sok védője akadt akkoriban és azóta sem. Forrai Sándor azonban azt írta róla 1994-ben megjelent könyvében, hogy Tar Mihály rovásírásos tevékenységéért inkább dícséretet érdemelt volna, mint elmarasztalást. Tar Mihály unokája Ferenczyné Tar Katalin felkereste Forrai Sándort és elmondta, hogy még a dédunokák is büszkék ősük rovásírásos tevékenységére. Tar Mihály ügyét alaposan feltárta és igazságot is szolgáltatott neki Róvott múltunk című könyvében Mandics György, akinek Kvaszta Csilla Tünde címét is köszönhetem.

Éljen soká Tar Mihály az emlékezetünkben!

Friedrich Klára

Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Tar Mihály emlékezete
Oldal tetejére