Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Fehérné Walter Anna

Fehérné Walter Anna

Idén Fehérné Walter Anna rovásíráskutatónak, szerkesztőnek adományozzuk érdemeiért a Szkíta-Hun-Pártus-Avar-Magyar Nemzeti Örökség díjat. Ezt eddig Forrai Sándor, Torma Zsófia, Fischer Károly Antal és Tar Mihály kapta. A díjat szokás szerint Dittler Ferenc építész készítette el.

Fehérné Walter Anna 1915-ben született Kassán és 1992-ben hunyt el Buenos Aires-ben. 1945-ben a kommunizmus elől a kivándorlást választotta és Európa több városa után végül Buenos Airesbe költözött. Itt a Magyar Történelmi Szemle társszerkesztője és az Őskutatás c. folyóirat főszerkesztője volt. Két kötetes átfogó írástörténeti műve, amelyet hatalmas gyűjtőmunka előzött meg, Az ékírástól a rovásírásig címet viseli. 1975-ben adta ki Buenos Airesben, ahogyan ő írta: "Számkivetésünk 30. Karácsonyán". A mű könyvritkaságnak számít, nagyon fontos lenne újból kiadni. Érdemes elzarándokolni az Országos Széchényi Könyvtárba, ahol helyben olvasható.

Ő volt az, aki megjelentette Torma Zsófia addig csak németül olvasható könyvét magyarul, továbbá szorgalmazta, hogy a régésznőnek a Kolozsvári Történeti Múzeumban kéziratban hányódó, porladozó további nagy munkája is megjelenhessen. Sajnos ezt a román fennhatóság alá került Erdélyben nem sikerült elérnie. Fehérné Walter Anna, ez a tudós hölgy olyan veszélyesnek számított a kommunizmus idején, hogy a Belügyminisztérium Forrai Sándort megpróbálta eltiltani a vele való levelezéstől.

Férje Fehér Mátyás Jenő történész volt, akinek történelmünkkel, rovásírással kapcsolatos munkái múltunk sok eltagadott igazságára világítanak rá.

Fehérné Walter Anna adatait Nagy Csaba: A magyar emigráns irodalom lexikona c. könyvéből vettük, halálának idejét pedig fiától, Lászlótól tudtuk meg, aki üdvözli a verseny résztvevőit, gyermekeket, felnőtteket egyaránt.

Emlékezzünk szeretettel és tisztelettel Fehérné Walter Annára!

Friedrich Klára – 2011/6

Nyitólap
KÖRÜNKRŐL
Fehérné Walter Anna
Oldal tetejére